Дан Сунца

,,И СВЕ ШТО СЕ КРЕЋЕ ПОКРЕЋЕ СУНЦЕ”

sunce1

 

        У нашој школи 3. маја 2018. године обележен је Дан Сунца. Пригодном презентацијом и изложбом у холу школе ученици су имали прилку да прошире своја сазнања о овој звезди без које не би било ни живота на нашој планети.

Ученици су у оквиру јавног часа на креативан начин повезивали знања о Сунцу доводећи у везу различите наставне предмете у којима оно представља тему наставних садржаја. Истакнут је његов значај у Сунчевом систему, утицај на процес фотосинтезе, коришћење његове енергије у соларним панелима, излагани су подаци o структури и хемијском саставу, уочавана је температура Сунца, брзина светлости која стиже на нашу планету. Назив ове звезде превођен је на енглески и немачки језик, а запажан је однос човека према Сунцу током историје у којој је оно у митологијама многих народа представљано као свемоћно божанство… Осим тога, константовано је да је Сунце одувек било права инспирација сликара, књижевника, песника, композитора…

 Посебан акценат при томе је стављен на предмет српски језик у коме се појам Сунца среће и у књижевности, а може се применити и у граматици и у лексици српског језика. У делу активности под називом ,,Сунце у стиху и прози”, уз рецитовање поезије и читање прозних одломака, ученици су запазили да је Сунце често тема, или мотив у многим књижевним текстовима народне, или ауторске књижевности, посебно у митолошким народним српским лирски песмама. Треба нагласити и да је Сунце било честа тема загонетки, као и мисли познатих личности. И многи познати српски песници често су певали о Сунцу, као што су: Десанка Максимовић, Јован Дучић, Ђура Јакшић, Јован Јовановић Змај…

У књижевности Сунце, његова светлост и топлота, представљани су у виду стилских фигура за означавање свега онога што је позитивно, добро, за означавање радости и среће у животу, као и за изражавање емоција према вољеном бићу.

 

Посебно су наглашена стара српска веровања и обичаји везани за Сунце, а они су уверљиво документовани читањем и анализом одломака из књиге Веселина Чајкановића ,,Стара српска религија и митологија”.

Као општи закључак о значају Сунца за планету Земљу и живот на њој послужили су записи о Сунцу нашег познатог научника Милутина Миланковића, који представљају праву химну захвалности овој звезди коју човек поштује од памтивека.

Овом приликом у холу школе изложени су и ликовни радови ученика наше школе – пејзажи у којима Сунце заузима кључно место. Изложбу под називом ,,Сунце у бојама”, приредила је Светлана Гавриловић, предметни наставник ликовне културе у сарадњи са ученицима школе.

Активност је реализована у одељењу V/1 уз посебно залагање неколико ученика. Милица Илишковић, Маја Николић, Милица Томашевић, Огњен Пешић и Андрија Савковић, рецитовањем стихова и читањем прозних одломака употпунили су садржај овог јавног часа који је реализован у сарадњи ученика одељења са предметним наставником српског језика – Живком Бојовић.

 На основу активности и заинтересованости ученика за ову тему, може се закључити да је циљ активности који се састојао од сажимања знања о Сунцу на основу запажања из различитих аспеката - потпуно остварен.

                                                                                                   Живка Бјовић, проф.